2006: Magical Mystery Tour

De Fab Four reist naar Jemen

27 augustus 2006

De koningin van Sheba

Hoewel ze nog geen vingerafdrukken, make-up resten of ander 'hard' historisch bewijs gevonden hebben, gaat men er vanuit dat de Bijbelse koningin van Sheba heerseres was over het huidige Jemen en een deel van Ethiopië. Een mooie aanleiding om wat meer informatie op te duiken over deze 'mysterieuze' dame die qua wijsheid niet veel onder gedaan zou hebben voor koning Salomo.

(14e eeuw, Parijs)

Het draait allemaal rond deze tekst uit de Bijbel:

De roem van Salomo, die de naam van de Heer tot eer strekte, was tot de koningin van Seba doorgedrongen. Ze ging naar hem toe om hem met raadsels op de proef te stellen. Ze kwam naar Jeruzalem met een grote karavaan kamelen beladen met reukwerk, een grote hoeveelheid goud, en edelstenen. Ze bracht Salomo een bezoek en legde hem alle vragen voor die ze had bedacht. En Salomo wist op al haar vragen een antwoord, er was er niet één waarop hij het antwoord schuldig moest blijven. [...]
De koningin van Seba schonk Salomo honderdtwintig talent goud en een grote hoeveelheid reukwerk en edelstenen. Zoveel reukwerk als de koningin van Seba aan koning Salomo gaf, is later nooit meer aangevoerd. [...] Koning Salomo gaf de koningin van Seba de gebruikelijke koninklijke geschenken en daarbij nog alles wat ze verder maar vroeg. Daarna keerde ze met haar gevolg naar haar eigen land terug. (1 Koningen, 10.1-13)
Waaruit we kunnen opmaken dat:
- de koningin een zeer rijke vrouw was
- er een bloeiende handel vanuit Sheba was (in goud, reukwerk, edelstenen)
- Salomo er blijkbaar ook een groot belang bij had om de koningin te behagen (in ieder geval handel en er zijn suggesties van meer romantische aard)

Film 'The Queen of Sheba' uit 1921

Volgens latere Arabische teksten zou de koningin Bilqis hebben geheten (nog steeds een populaire meisjesnaam in Jemen). Veel meer is dus gewoon niet over haar bekend, maar blijkbaar was dit voldoende om inspiratiebron te worden voor talloze schilderijen, beelden, romans, opera's, films en ja, de kattenvoer van Sheba - de ultieme gastronomische verleiding voor je kat!

Waaruit maar weer eens blijkt dat Jemen vroeger een schitterende bloeitijd kende waar we zelfs ons kattenvoer aan te danken hebben....

Tijdens onze vakantie hopen we in ieder geval een bezoek te brengen aan de archeologische opgravingen bij het plaatsje Marib, volgens zeggen hoofdstad van het Rijk van Sheba in de tijd van Salomo.

Twee interessante en leesbare websites met meer informatie:
Wikipedia - Queen of Sheba
The Queen of Sheba - met alle teksten en onnoemelijk veel schitterende plaatjes door de eeuwen heen

Labels: , ,

18 augustus 2006

Vrouwen in Jemen

Ja... even een iets minder luchtig onderwerp, maar omdat het mij/ons interesseert en we zelf ook merkten dat we er niet al te veel vanaf wisten, hierbij wat weetjes/feitjes (de links verwijzen door naar websites met achtergrondinformatie):

* Jemenitische vrouwen hebben actief en passief kiesrecht: dwz. ze kunnen zelf bij verkiezingen hun stem uitbrengen en mogen zich ook zelf verkiesbaar stellen. Dat maar 1-2% van de politici vrouw is is weinig (in NL is dit overigens ook maar 30%), maar alsnog is het minder gewoon dan het misschien lijkt: in de buurlanden Saudi Arabie en de Verenigde Arabische Emiraten hebben vrouwen bijv. geen kiesrecht.
* Qua "Gender-related Development" scoort Jemen beduidend minder gunstig. Deze wereldwijde index van de VN kijkt naar de cijfers van levensverwachting, behaald opleidingsniveau (en het kunnen lezen/schrijven) en het gemiddeld bruto inkomen per inwoner en de verschillen daarin tussen mannen en vrouwen. Jemen staat hierin op de 121e plaats (van 177 landen). Daar staat tegenover, dat Jemen in de "Human Development Index" (dezelfde cijfers, maar dan zonder het m/v verschil) op de 150e plaats staat. Oftewel: het is een arm land en de m/v verhoudingen zijn niet goed, maar beter dan die van sommige landen die iets meer ontwikkeld zijn.
* Schokkende statistiek: in Jemen overlijdt 1 op de 19 vrouwen aan zwangerschaps/bevallings-gerelateerde complicaties. In Nederland is dit 1 op de 6250.
* Ruim 70% van de vrouwen is analfabeet, tegenover 30% van de mannen.
* vrouwenbesnijdenis komt voor in Jemen, maar is regionaal zeer verschillend. Sowieso is het iets wat van oorsprong eigenlijk niet voorkwam in het land, maar in toenemende mate wordt gepraktiseerd, onder meer als gevolg van de grote vluchtelingenstromen uit (over)buurland Somalie. Tegelijkertijd kennen deze overwegend Afrikaanse vrouwen langs de Rode Zee-kust meer bewegingsvrijheid dan bijv. de vrouwen in de Wadi Hadramaut woestijn, die weer van top tot teen in het zwart gekleed gaan. De Nederlandse ambassade financiert overigens al enige jaren een aantal projecten in Jemen om de bevolking voor te lichten over de gevaren van vrouwenbesnijdenis.
Om het weer enigszins luchtig te houden... in tegenstelling tot een land als Iran, hoeven wij als Westerse vrouwen gelukkig niet gesluierd te lopen tijdens onze vakantie. Alsnog leek ons dit wel een prachtig vakantiekiekje - zien we er niet beeldig uit?!!

Labels: ,

15 augustus 2006

Echte Beatle!

Met de komst van Sas werden Las Tres Marias de Fab Four. En het kan geen toeval zijn dat onze John vorig jaar tijdens haar reis naar Japan al haar Beatle-zangkunsten getoond heeft. Vanuit een nog-mini-er-dan-mini kroegje ergens in een gehucht in Japan hierbij een onvergetelijke voorstelling van Yesterday...

==>klik op het 2e filmpje, 'karaoke'

Labels: ,

14 augustus 2006

Screensaver

Voor wie z'n pc op wil sieren met prachtige foto's en z'n huidige screensaver zat is, op deze website kun je een werkelijk schitterende screensaver van Jemen downloaden.



En op deze pagina vind je een leuk reisverslag met mooie foto's van Jemen. Je hoeft niet alles te lezen, maar de foto's zijn erg de moeite van het bekijken waard. Totdat je straks onze foto's kunt zien natuurlijk! :-)

Labels: ,

11 augustus 2006

Hoe lang nog?


Labels:

08 augustus 2006

Ons reisschema

Voor wie ons van dag tot dag wil volgen - klik op de plaatsnamen voor foto's en meer informatie (helaas bijna volledig in het Engels of Duits want veel is er niet in het Nederlands - daar moeten wij maar verandering in gaan brengen!)

Klik op de afbeelding voor een grotere (leesbare) weergave

09-10-2006 - Amsterdam - Sana’a
10-10-2006 - Sana’a
11-10-2006 - Sana’a - Wadi Dhahr - Saada
12-10-2006 - Saada - Suq at Talh - Shahara
[aangepast, we slaan Saada en Suq at Talh over en maken een extra dagexcursie vanuit Sana'a naar historische dorpjes en weelderige boomgaarden en reizen daarna naar Shahara]
13-10-2006 - Shahara - Hajja
14-10-2006 - Hajja - Maswar - Thula - Shibam en Kaukabam
15-10-2006 - Kaukabam - Al Mahwit
16-10-2006 - Al Mahwit - Menakha
17-10-2006 - Menakha
18-10-2006 - Menakha - Beit al Faqih - Taïz
19-10-2006 - Taïz, Ibb en Jibla
20-10-2006 - Taïz, Suq al Dhabab - Aden
21-10-2006 - Aden - Ataq
22-10-2006 - Ataq - Al-Mukalla
23-10-2006 - Al-Mukalla - Wadi Doan - Sif
24-10-2006 - Sif - Seiyun
25-10-2006 - Seiyun, Tarim en Shibam
26-10-2006 - Seiyun - Marib - Sana’a
27-10-2006 - Sana’a - Amsterdam

Labels:

03 augustus 2006

Leesvoer

Het toerisme mag er dan nog in de kinderschoenen staan, toch zijn er een paar erg mooie boeken over Jemen geschreven, dus wie lees-suggesties zoekt...

Het Grote Feest - Katja Schoondergang

Nederlandse toeriste wordt verliefd op getrouwde Jemenitische man en vertelt over haar stormachtig jaar in Jemen en het dagelijks leven

Eating the Flowers of Paradise - Kevin Rushby

Erg onderhoudend reisverhaal dat zich afspeelt in Ethiopie en Jemen, met als centrale thema het kauwen van qat (boek is overigens ook in het Nederlands vertaald)

Yemen: Travels in Dictionary Land - Tim Mackintosh-Smith
'Wat moet je als je een taal studeert waarin één woord (qutrub) zowel jonge hond, duivel, een rusteloos insect als melancholie betekent? In dat land gaan wonen.'
Leest als een trein!! Ook in het Nederlands vertaald maar helaas bij bol.com alleen nog maar in het Engels verkrijgbaar.

Labels: ,

Jemen??? (2)

Hoe, wat, waar in een vogelvlucht - gejat, samengevat en geleend van de websites van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de CIA:



* Jemen is ca. 16,3x zo groot als Nederland
* De hoofdstad is Sana'a, de hoofdstad van het vroegere Zuid Jemen was Aden (zie onder bij 'korte geschiedenis')
* Er wonen 20,7 miljoen mensen waarmee het het "dichtst"bevolkt land is van het Arabisch Schiereiland
* Staatsvorm is een republiek met een gekozen president, die de premier benoemt; de (vrije) presidentiele verkiezingen vinden elke 7 jaar plaats, straks weer in september 2006 met o.a. 1 vrouwelijke kandidaat; de huidige president treedt dan af [correctie: hij veranderde later van mening en stelde zich weer verkiesbaar] - op zijn website kun je lezen hoe hij 'als vader voor zijn land heeft gezorgd', zeker de moeite van het bezoeken waard! Zowel mannen als vrouwen hebben overigens kiesrecht, wat bijv. niet het geval is in buurland Saudi Arabie
* slechts 3% van het land is geschikt voor landbouw; watertekort is een groot probleem, 30% van de bevolking heeft geen dagelijks toegang tot veilig drinkwater
* de werkloosheid is ca. 37% en Jemen behoort tot de armste landen ter wereld; het bruto nationaal product per inwoner per jaar was in 2004 $900, vergeleken met $30.500 in Nederland of $12.800 van buurland Saudi Arabie. Volgens de CIA betekent dit dat er maar 14 landen ter wereld (van de 233) armer zijn dan Jemen - waaronder buurland Somalie.
* belangrijkste exportproducten zijn ruwe olie en arbeidskracht - Jemen levert veel menskracht aan de Golfstaten
* gemiddelde levensverwachting is ca. 60 jaar, 30% van de volwassen mannen en 70(!)% van de vrouwen is analfabeet en 46% van de kinderen onder 5 jaar kampt met ondergewicht

Korte geschiedenis
* Sana'a zou gesticht zijn door Sem, de zoon van Noach, en later wordt Jemen in de bijbel genoemd als het rijk van de koningin van Sheba
* Pre-Islamitisch tijdperk: belangrijke schakel als handelsroute voor met name wierook maakte Jemen een rijk gebied; dit stortte in toen het Romeins Rijk overging tot het Christendom en de behoefte aan wierook drastisch afnam
* Jemen bekeerde zich al in de 7e eeuw tot de Islam als een van de eerste landen; om vervolgens betrokken te raken in diverse strubbelingen tussen verschillende Islamitische stromingen maar verdween verder in de vergetelheid
* In de 17e eeuw waren koffie en textiel (via de havenplaatsen Mokka en Aden) belangrijke exportproducten naar Europa en kende Jemen een kleine opleving
* De Britten gingen zich vestigen rondom Aden (belangrijke havenplaats voor de route naar India), het Ottomaanse rijk in het noorden; zo ontstonden Noord en Zuid Jemen; Zuid Jemen maakte zich in 1967 los van koloniale overheersing en werd een Communistische staat. Noord Jemen was lange tijd een koninkrijk dat betwist werd door diverse vorstendommen(tjes); Na een serie burgeroorlogen, werden de 2 staten in 1990 officieel weer één land.

Labels: ,

Jemen???

Oké... volgens mij proberen we nu vanaf 2002 al naar Jemen te reizen en nog steeds krijgen we bijna elke keer weer de vraag, "waarom wil je daar nou naartoe???". Om vervolgens te merken dat het enige beeld dat men van Jemen heeft is dat het streng Islamitisch zou zijn, vast een connectie met terreur heeft en in ieder geval eng is. Onbekend maakt onbemind?

Dus dit is waarom wij naar Jemen willen gaan:
* omdat bijna elke stad van enige betekenis op de Unesco werelderfgoed lijst staat vanwege de schitterende bouwstijlen
* omdat een reis naar Jemen omschreven wordt als een reis door een groot openlucht museum
* omdat het niet voor niets Arabia Felix heet, het Gelukkige Arabië, en er een ongekende gastvrijheid heerst (volgens iedereen die er geweest is)
* omdat het naast prachtige architectuur ook enorm imposante natuur kent, variërend van immens hoge bergen en groene valleien tot ruige woestijn
* omdat de Koningin van Sheba juist hier haar rijk vestigde en zij was wijzer dan Koning Salomon (volgens de Bijbel) dus wie zijn wij om haar smaak te betwisten?
* omdat het een van de belangrijkste schakels was van de oude wierrookroute tussen het Verre Oosten en Afrika/Europa
* omdat het een rijke verscheidenheid aan mensen kent van Arabische, Aziatische of Afrikaanse afkomst, nomadenvolkeren enz.
* en omdat de inwoners overwegend 'streng' praktiserend Islamitisch zijn, maar ze niet verwachten dat Westerse vrouwen gesluierd hoeven te lopen (in tegenstelling tot bijv. Iran of Saudi Arabië)

En er zijn nog zoveel meer redenen, maar de belangrijkste is misschien wel dat we de afgelopen jaren enorm veel over het land en haar geschiedenis hebben gelezen en onafgebroken gefascineerd blijven. Om straks al dat moois/imposants met eigen ogen te beschouwen.... wow!!

Woestijnlandschap rondom het plaatsje Marib


Oase/vallei van de Wadi Doan (een Wadi is een vruchtbare vallei)

Onderste 2 foto's met dank aan Google Earth

Labels:

Van M3 naar Fab Four

We zijn op vakantie geweest als M3, M&M en Las Tres Marias, maar wat doe je als je een "S" toevoegt aan je reisclubje? De "S" omdopen tot "M" zodat je M4 wordt? Of jezelf vernoemen naar The Magnificent Four? Leuk idee, als je niet elke keer struikelt over dat "magnificent".... En dan is het ineens zo ontzettend simpel, want natuurlijk zijn we de Fab Four - meer "Fab" dan ons vind je ze niet snel!!

Dus hierbij presenteren wij ons met trots als: (van links naar rechts) George, Sir Paul, Ringo en John!


Met dank aan de creatieve talenten van Saskia!

Labels: