2006: Magical Mystery Tour

De Fab Four reist naar Jemen

19 november 2006

Zoek de 10 verschillen

De "grote" toeristengolf naar Jemen vond plaats in de jaren '90 en daarna is het eigenlijk heel lastig gewest om naar Jemen te reizen. Het begint nu pas weer een beetje op gang te komen. Dat betekent dat onze reisgidsen uit eind jaren '90 stamden en veel van de foto's die je op internet kunt vinden ook. En dan wil er nog wel eens wat veranderen.

Zo was er bijvoorbeeld tot 5 jaar geleden geen vuilnisophaaldienst in Sana'a, wat betekent dat de jaren '90-toeristen een enorme troep in de stad aantroffen. We hebben inderdaad erg veel afval in Jemen gezien, vooral de rode plastic zakjes waar het qat in gewikkeld wordt stemde erg treurig: de bergen en struiken zijn er mee bezaaid. Maar kijk eens wat wij in Sana'a op onze eerste dag zagen:

Inderdaad, een vuilnisophaalwagen!

Rondom de Oude Stad van Sana'a stroomde vroeger een echte rivier, die zich tegenwoordig meestal beperkt tot een laagje stromend water in de regentijd en daarbuiten droog is. De rivierbedding is nu geasfalteerd en wordt gebruikt als ringweg. Zo niet een paar jaartjes terug. Zoek de 10 verschillen:

1999: Sana'a met modder-ringweg:

2006: De ringweg zoals wij hem meemaakten:

2005: En na een lekker regenbuitje ziet het er tegenwoordig zo uit (bij een fikse regenbui spoelen er nog wel eens auto's weg):



Marib is een plaatsje aan de rand van de woestijn. Men denkt dat de koningin van Sheba hier haar rijk heeft gevestigd, tig eeuwen geleden. Er zijn zelfs hele oude, mooie opgravingen gevonden. Kijk maar, dit is waar we ons op verheugd hadden (beelden uit 1993):


Maar nee, men besloot er een hek omheen te zetten. Komt nog eens bij dat bovenstaande foto (en zo zijn er nog vele andere te vinden in de reisgidsen en op internet) suggereren dat er een heel terrein met opgravingen te vinden is. Niet dus. Er zijn twee (2 ja, niet meer) van deze omheinde plekken met een rijtje zuilen. Tja. Vandaar onderstaande 'artistieke' foto... ;-)

Met dank aan een drietal online reisverslagen van Jemen - voor wie meer wil zien en lezen over Jemen, deze, deze en deze website zijn zeker de moeite van een bezoekje waard!

Labels: ,