2006: Magical Mystery Tour

De Fab Four reist naar Jemen

27 augustus 2006

De koningin van Sheba

Hoewel ze nog geen vingerafdrukken, make-up resten of ander 'hard' historisch bewijs gevonden hebben, gaat men er vanuit dat de Bijbelse koningin van Sheba heerseres was over het huidige Jemen en een deel van Ethiopië. Een mooie aanleiding om wat meer informatie op te duiken over deze 'mysterieuze' dame die qua wijsheid niet veel onder gedaan zou hebben voor koning Salomo.

(14e eeuw, Parijs)

Het draait allemaal rond deze tekst uit de Bijbel:

De roem van Salomo, die de naam van de Heer tot eer strekte, was tot de koningin van Seba doorgedrongen. Ze ging naar hem toe om hem met raadsels op de proef te stellen. Ze kwam naar Jeruzalem met een grote karavaan kamelen beladen met reukwerk, een grote hoeveelheid goud, en edelstenen. Ze bracht Salomo een bezoek en legde hem alle vragen voor die ze had bedacht. En Salomo wist op al haar vragen een antwoord, er was er niet één waarop hij het antwoord schuldig moest blijven. [...]
De koningin van Seba schonk Salomo honderdtwintig talent goud en een grote hoeveelheid reukwerk en edelstenen. Zoveel reukwerk als de koningin van Seba aan koning Salomo gaf, is later nooit meer aangevoerd. [...] Koning Salomo gaf de koningin van Seba de gebruikelijke koninklijke geschenken en daarbij nog alles wat ze verder maar vroeg. Daarna keerde ze met haar gevolg naar haar eigen land terug. (1 Koningen, 10.1-13)
Waaruit we kunnen opmaken dat:
- de koningin een zeer rijke vrouw was
- er een bloeiende handel vanuit Sheba was (in goud, reukwerk, edelstenen)
- Salomo er blijkbaar ook een groot belang bij had om de koningin te behagen (in ieder geval handel en er zijn suggesties van meer romantische aard)

Film 'The Queen of Sheba' uit 1921

Volgens latere Arabische teksten zou de koningin Bilqis hebben geheten (nog steeds een populaire meisjesnaam in Jemen). Veel meer is dus gewoon niet over haar bekend, maar blijkbaar was dit voldoende om inspiratiebron te worden voor talloze schilderijen, beelden, romans, opera's, films en ja, de kattenvoer van Sheba - de ultieme gastronomische verleiding voor je kat!

Waaruit maar weer eens blijkt dat Jemen vroeger een schitterende bloeitijd kende waar we zelfs ons kattenvoer aan te danken hebben....

Tijdens onze vakantie hopen we in ieder geval een bezoek te brengen aan de archeologische opgravingen bij het plaatsje Marib, volgens zeggen hoofdstad van het Rijk van Sheba in de tijd van Salomo.

Twee interessante en leesbare websites met meer informatie:
Wikipedia - Queen of Sheba
The Queen of Sheba - met alle teksten en onnoemelijk veel schitterende plaatjes door de eeuwen heen

Labels: , ,