2006: Magical Mystery Tour

De Fab Four reist naar Jemen

18 augustus 2006

Vrouwen in Jemen

Ja... even een iets minder luchtig onderwerp, maar omdat het mij/ons interesseert en we zelf ook merkten dat we er niet al te veel vanaf wisten, hierbij wat weetjes/feitjes (de links verwijzen door naar websites met achtergrondinformatie):

* Jemenitische vrouwen hebben actief en passief kiesrecht: dwz. ze kunnen zelf bij verkiezingen hun stem uitbrengen en mogen zich ook zelf verkiesbaar stellen. Dat maar 1-2% van de politici vrouw is is weinig (in NL is dit overigens ook maar 30%), maar alsnog is het minder gewoon dan het misschien lijkt: in de buurlanden Saudi Arabie en de Verenigde Arabische Emiraten hebben vrouwen bijv. geen kiesrecht.
* Qua "Gender-related Development" scoort Jemen beduidend minder gunstig. Deze wereldwijde index van de VN kijkt naar de cijfers van levensverwachting, behaald opleidingsniveau (en het kunnen lezen/schrijven) en het gemiddeld bruto inkomen per inwoner en de verschillen daarin tussen mannen en vrouwen. Jemen staat hierin op de 121e plaats (van 177 landen). Daar staat tegenover, dat Jemen in de "Human Development Index" (dezelfde cijfers, maar dan zonder het m/v verschil) op de 150e plaats staat. Oftewel: het is een arm land en de m/v verhoudingen zijn niet goed, maar beter dan die van sommige landen die iets meer ontwikkeld zijn.
* Schokkende statistiek: in Jemen overlijdt 1 op de 19 vrouwen aan zwangerschaps/bevallings-gerelateerde complicaties. In Nederland is dit 1 op de 6250.
* Ruim 70% van de vrouwen is analfabeet, tegenover 30% van de mannen.
* vrouwenbesnijdenis komt voor in Jemen, maar is regionaal zeer verschillend. Sowieso is het iets wat van oorsprong eigenlijk niet voorkwam in het land, maar in toenemende mate wordt gepraktiseerd, onder meer als gevolg van de grote vluchtelingenstromen uit (over)buurland Somalie. Tegelijkertijd kennen deze overwegend Afrikaanse vrouwen langs de Rode Zee-kust meer bewegingsvrijheid dan bijv. de vrouwen in de Wadi Hadramaut woestijn, die weer van top tot teen in het zwart gekleed gaan. De Nederlandse ambassade financiert overigens al enige jaren een aantal projecten in Jemen om de bevolking voor te lichten over de gevaren van vrouwenbesnijdenis.
Om het weer enigszins luchtig te houden... in tegenstelling tot een land als Iran, hoeven wij als Westerse vrouwen gelukkig niet gesluierd te lopen tijdens onze vakantie. Alsnog leek ons dit wel een prachtig vakantiekiekje - zien we er niet beeldig uit?!!

Labels: ,