2006: Magical Mystery Tour

De Fab Four reist naar Jemen

28 september 2006

Hotels en funduqs

Vandaag kregen we van Djoser een lijstje met de hotels en funduqs waar we zullen overnachten. Een funduq is een soort 'herberg' met gemeenschappelijke slaapzalen (uiteraard wel gescheiden m/v - 't is Jemen tenslotte), waar je op dunne matrasjes op de grond slaapt.

We hebben uitgebreid geGoogled maar 'gek' genoeg hebben deze hotels geen eigen websites. Hieronder wat we wél hebben kunnen vinden - de foto is een collage van afbeeldingen van de Djoser reisbeschrijving (geen idee dus welk hotel welke is, behalve dat die met de 'prachtige' kermisverlichting ons hotel in Sana'a is).

Sana'a - Sam City Hotel
Dit hotel maakt onderdeel uit van de Al-Mamoon groep, de agent die onze reis in Jemen ter plaatse regelt. Het schijnt dicht bij de oude stad te liggen en heeft 72 kamers. O, en het was ooit een heel luxe hotel totdat het eind jaren '80 gesloten werd omdat ze betrapt werden op het - foei! - serveren van alcohol. Als dat biertje er niet in zit, is dat jammer, maar we willen wel de kermislampjes aan de buitenkant!!

Shihara - Funduq Khaled
In de Elmar reisgids staat dat er in Shihara maar 2 funduqs zijn. Na een kort, negatief verhaaltje over de andere funduq volgt een beschrijving van Khaled: 'Hier is de prijs-kwaliteitverhouding nog slechter.' En alleen in funduq Shihara (die andere dus) kun je redelijk eten. We verblijven er gelukkig maar 1 nachtje!

Hajja - Ghamdan Hotel
'Gelegen op een heuvel die over de stad uitkijkt. Kamers naar Europese maatstaven met telefoon, tv, koelkast en badkamer. Restaurant met schitterend uitzicht, tuin, wasserij service.'

Kawkaban - Funduq
'Centraal gelegen, traditionele bouwstijl, restaurant ligt in een hofje met uitzicht op het dal. Erg pittoresk.'

Menakha - Funduq al Tawfiq
Alweer uit de Elmar: 'In 1992 gebouwd. Ligt bij de ingang van het dorp net voor de benzinepomp aan de linkerkant van de weg. De service is prima, het eten goed. Er is een douche en een badkamer. Ze hebben 7 kamers.'

Taiz - Yemen Tourist hotel
'Our Location nearby the old city. It has fiftyone rooms with bath. The rooms are well equipped with private satellite channels, telephone , and colour television, air condition, refrigerator, restaurant.' Goh, wat wordt dat afzien met al deze hotels deze vakantie... not.

Aden - City Center Hotel
We gokken op een sfeerloos Oostblok hotel met als enige pluspunt de ligging, want het is op geen enkele website te vinden. U hoort nog van ons of het de moeite van een midweekje Aden waard is!

Ataq - Hotel Dubai
Nog een verrassing!
Mukalla - Bin Hilabi Tourism Complex
'Gelegen aan de kust van de Arabische zee. 10 Chalets die om te toveren zijn tot 31 kamers. TV, koelkast, laundry service, tuin, vergaderzaal.'

Sif - Riboun
Ongetwijfeld zo'n schitterend mooi hotel dat je bij binnenkomst moet beloven er niets over op internet te publiceren zodat het z'n unieke charme behoudt.

Seiyun - BMC
'Located 10 minutes from Sayun city center, consists of 40 rooms, what you want to eat is served in our restaurant, we are concerned with your health so you can find the swimming pool to practice your sport, each room has bathroom, phone, refrigerator, air-condition, TV channels.' Laat dat Seiyun maar zitten, wij verblijven in het zwembad - zijn we dan ook wel aan toe aan het eind van de vakantie!!

Labels:

27 september 2006

Ramadan

Pas nadat we geboekt hadden, realiseerden we ons dat we tijdens de maand Ramadan reizen. We zijn erg benieuwd hoe het is om juist dan in een land te verblijven waar 99% van de bevolking Moslim is.

Het hoe en waarom van de Ramadan staat heel goed uitgelegd op deze Nederlandse website, dus dat gaan we hier niet herhalen. Hoe de Ramadan precies in Jemen beleefd wordt weten we nog niet - mogen de mensen 's middags wel qat kauwen, bijvoorbeeld? - maar het spreekt voor zich dat het zal leiden tot hele rustige middagen en drukkere avonden, wanneer de zon onder is gegaan en men gaat eten en meer energie heeft bepaalde activiteiten te hervatten.



Als reizigers en niet-moslims hoeven we ons zelf niet aan het vasten te houden, maar wel wordt (vanzelfsprekend) gevraagd respect te tonen voor de plaatselijke gewoonten en dat houdt in dit geval in dat wanneer we in een stadje of dorpje zijn, we niet overdag in het openbaar kunnen eten of drinken (en roken ook niet, wat 75% van ons nog wel eens tegen zou kunnen vallen - of zou het meevallen, dames?). Onderweg (tijdens reisdagen) kunnen we gewoon picknicken en we verblijven veel in gebieden waar mooie wandelingen maken de enige activiteit is. De eerste paar dagen verblijven we echter in Sana'a, de meest conservatieve stad van Jemen (zegt men), dus we zijn erg blij dat de zon al vroeg (rond 6 uur) onder gaat!

Mooier worden dan we al zijn bestaat natuurlijk niet, maar het zou best wel eens kunnen dat we nog slanker terugkeren van deze vakantie... :-)

Wat ons in ieder geval erg leuk lijkt is dat we ook het einde van de Ramadan (en dus het suikerfeest) meemaken. In Jemen zijn ze één dag eerder begonnen dan in Nederland, dus het einde van de Ramadan valt op 23 oktober. Kunnen we dus aan het eind van de reis vergelijken of Sana'a tijdens of buiten de Ramadan sfeervoller is!

Hier nog een aardig artikeltje over de speciale Ramadan beleving in Ta'izz, een andere stad die we in onze vakantie bezoeken.

Labels: ,

25 september 2006

Jemenitische bruiloften

Niks witte jurken, bruidsuikers, champagne en saaie speeches - de Jemenieten pakken hun bruiloften heel anders aan! Vier dagen lang feesten, 4 verschillende bruidsjurken, traditionele dansen met de 'jambiya' dolk en veel geknal van de alomtegenwoordige kalashnikovs!


bruidegom (links) in tradtionele kleding

Het hele (erg leuke!) artikel kunnen jullie hier lezen, maar een traditionele bruiloft begint uiteraard bij de keuze voor een huwelijkspartner - veel minder ingewikkeld dan in Nederland: de ouders kiezen namelijk een geschikte huwelijkskandidaat voor hun zoon of dochter. De huwbare leeftijd voor jongens is rond hun 18e, tot 2000 was 15 de minimumleeftijd voor meisjes om te trouwen maar deze minimum is afgeschaft.

Meteen al bij het eerste bezoek (de ouders hebben dan op grond van de reputatie en afkomst van de andere familie al ingestemd met de match) dient de jongen het meisje een cadeau te geven dat kan oplopen tot 30% van zijn jaarinkomen, ongeacht of het meisje uiteindelijk akkoord gaat met de keuze van haar ouders of niet. Tijdens de daarna volgende verlovingsperiode volgen nog veel meer van dergelijke cadeaus en wordt ook de hoogte van de bruidsschat bepaald, vaak sierraden die het eigendom van de vrouw blijven en haar 'verzekering' zijn tijdens een eventuele echtscheiding of als ze weduwe wordt.

Een echte, tradtionele bruiloft duurt 4 dagen. De 1e dag is de 'groene dag' omdat de bruidegom zijn bruid dan bezoekt versierd met groene linten, en zij een groene sluier draagt. Zij dienen dan het eerste hoofdstuk van de Koran op te lezen. Dag 2 ('gekleurde dag') is de officiele verlovingsdag, met de bruid in een veelkleurige jurk. Op dag 3 draagt de bruid een speciale, dure jurk en vindt er een ceremonie plaats waarbij rozijnen over de grond worden gestrooid als teken van geluk. Op dag 4 is de bruid in het wit en vindt de huwelijksplechtigheid plaats en wordt er groot feest gevierd. De mannelijke en vrouwelijke gasten zijn daarbij gescheiden en het zal niet verbazen dat we geen foto's hebben kunnen vinden van de vrouwelijke feestelijkheden.

een trouwauto

En tot slot nog een leuke ceremonie aan het eind van alle feesten, wanneer de bruid met haar echtgenoot naar zijn huis loopt:

The moment the bride reaches the step of the groom's house; he tries to step on her foot. If she is able to withdraw her foot before he steps on it, it is taken as a sign that she will be in charge of the household. If he succeeds in stepping on her foot, he is in charge of the house.

Wedden dat de meiden van tevoren allemaal tapdansles nemen voor ze gaan trouwen?! :-)

Of dit alles leidt tot gelukkigere huwelijken is natuurlijk niet te meten, maar conform de regels van de Islam is een echtscheiding voor een man in ieder geval makkelijk geregeld: 3 keer zeggen dat je van haar wilt scheiden is voldoende.

Labels: ,

22 september 2006

Muziek uit Jemen

Na alle serieuze berichten over verkiezingen en gijzelingen, tijd voor iets luchtigs! Ben je ook zo benieuwd hoe de Jemenitische Marianne Weber klinkt...? Voor een 'gezellig' achtergrondmuziekje, klik hier!

En meer Jemenitische muziek is op deze pagina te vinden.

Veel luisterplezier gewenst!! :-)

Labels: ,

Uitslag verkiezingen

De officiële uitslag is dat de huidige president (Saleh) herkozen is met 77% van de stemmen en dus nog eens 7 jaar aan de macht blijft. De EU waarnemers melden dat in 82% van de stemlokalen waar ze waargenomen hebben, de verkiezingen eerlijk en zonder incidenten zijn verlopen.

De verklaring voor het hoge percentage stemmen voor Saleh lijkt vooral te zijn de angst voor onrust bij een wisseling van de macht. De huidige regering staat als redelijk corrupt bekend (om die reden is tegenkandidaat Shamlan in 1995 uit protest uit de regering gestapt), maar men heeft ook nog de beelden van de burgeroorlog midden jaren '90 voor ogen en Saleh heeft 'bewezen' het land wel bij elkaar te kunnen houden.



Alsnog zijn deze verkiezingen van grote betekenis geweest:

Running against President Ali Abdullah Saleh, in power for more than 28 years, would be an arduous journey better suited to a younger, more energetic man, he believed. When bin Shamlan subsequently changed his mind, it turned what was set to be a conventional, lackluster exercise into the most competitive presidential election in the Arab world -- a far cry from 1999, when Saleh was pitted against a low-ranking member of his own party and won with 96 percent of the vote.
More important, his decision has been a boon for democracy in Yemen and set up a key test for reform in the region. By going up against an all-powerful president who has maintained his grip on the country for almost three decades, bin Shamlan broke a barrier of fear. And, he says, he is arresting the country's slide toward hereditary rule. "There was a real danger of Yemen turning into a republic-monarchy, where presidents-for-life groom their sons to take over, like in Egypt and Syria," bin Shamlan said. "That was one of the main points that made me determined. Out of this election, at least we have made it almost impossible for [Saleh] to groom his son." [klik hier voor de rest van het artikel]

Labels: ,

17 september 2006

Gijzelingen

Voor zover iemand iets van Jemen afweet, gaat het meestal over toeristen die gegijzeld worden. En dat klinkt dan heel eng omdat wij denken aan ontvoeringen zoals die elders in de wereld plaatsvinden waarbij grote sommen losgeld gevraagd worden, of onmogelijke eisen gesteld worden en de gegijzelde echt een gevangene is. Natuurlijk blijft een gijzeling een (tijdelijke) vrijheidsberoving en hopen wij die niet mee te maken, maar onderstaand artikel geeft goed weer dat het woord 'ontvoeringen' echt een andere betekenis heeft in Jemen:

SAN`A, Yemen -- When a French hostage mentioned to Yemeni kidnappers this week that he needed his blood pressure medication, they retrieved it for him.
The word "hostage" these days conjures images of gaunt men and women pleading for their lives, but captives in Yemen get hospitality. While militants in places like Iraq hold and sometimes murder prisoners, Yemini tribes take hostages to pressure the government for relatively simple demands, such as freeing clan members from jail or improving roads, hospitals and schools. The tribes have been doing it for years, and they believe the traditions of Arab hospitality dictate that their hostages be treated well.
"The four French hostages are honored guests, and we try to make sure they lack for nothing," said Almulla Zabara, a leader in the Al-Abdullah tribe that seized the four men and their Yemeni translator a week ago. The abductors are demanding the release of some fellow tribesmen imprisoned by the government of this nation on the southwestern corner of the Saudi Arabian peninsula.
Although there aren't any recent figures, according to government officials and media reports, as many as 325 people were kidnapped in Yemen between 1991 and 2001. They included 91 French, 80 Germans, 37 Britons, 23 Americans and 22 Dutch.
Until 1998, all the captives were released unharmed. But late that year, four tourists grabbed in the first kidnapping by a Muslim extremist group rather than a tribe died during a botched rescue attempt by Yemeni security forces. [nb. dit zijn de enige 4 toeristen die in Jemen gedood zijn tijdens een ontvoering]
Zabara's assertion that tribal hostages are treated well is supported by the accounts of former detainees, who tell of sightseeing trips, parting gifts of pendants, incense or traditional curved daggers, wine served with dinner despite a ban on liquor and afternoons spent shooting -- a popular sport among tribesmen.

Klik hier voor de rest van het artikel

Overbodige toevoeging (maar toch, wij kennen sommige van onze bezorgde vrienden en familieleden...): er is geen negatief reisadvies voor Jemen en een reisorganisatie als Djoser gaat zeker geen reizen hiernaartoe organiseren als het onveilig zou zijn! Die negatieve publiciteit kunnen ze zich gewoonweg niet permitteren.

Labels: ,

11 september 2006

Verkiezingen Jemen

Op 20 september gaat Jemen naar de stembus om een (nieuwe?) president te kiezen. De strijd lijkt te gaan tussen de huidige president, Ali Abdullah Saleh, en Faisal Bin Shamlan, die gesteund wordt door de 5 grootste oppositie partijen.

Abdullah Saleh is sinds 1978 aan de macht - eerst als president van Noord Jemen en sinds 1990 als president van het herenigde Jemen. De eerste vrije verkiezingen in het land vonden in '93 plaats, maar het schijnt dat dit de 1e verkiezingen zijn waarbij er echt serieuze oppositie is. In 1999 stemde bijv. 96,2% van de bevolking op hem, wat enige kanttekeningen plaatst bij het verloop van de verkiezingen. Overigens had Abdullah Saleh begin dit jaar aangegeven dat hij zich niet verkiesbaar zou stellen. Omdat vele duizenden Jemenieten hiertegen protesteerden en hem vroegen zijn beslissing te herzien, heeft hij in juni aangegeven toch weer president te willen worden. Zijn verkiezingsslogan is: "A new Yemen, a better future"

Faisal Bin Shamlan is presidentskandidaat namens zowel Islamitische als Socialistische oppositiepartijen. Zijn verkiezingsslogan, "A president for Yemen, not Yemen for the president" geeft al aan dat het hem en de 5 partijen met name gaat om het doorbreken van de huidige machtsstructuren.

Daarnaast zijn er nog 3 onafhankelijke kandidaten. Om presidentskandidaat te worden, moet men tenminste steun hebben van 5% van het parlement. Op basis van deze steun zijn de huidige 5 presidentskandidaten geselecteerd uit 46 gegadigden, onder wie 3 vrouwen (die dus niet genoeg steun kregen om aan de uiteindelijke verkiezingen mee te doen).

Naast de keuze voor president, stemt men op 20 september ook voor lokale vertegenwoordigingen. Er schijnt enige onrust te zijn geweest in de aanloop naar de verkiezingen; positief is dat de bevolking ditmaal in ieder geval wat kandidaten betreft echt iets te kiezen lijkt te hebben. Of het veel uit zal halen voor de ontwikkeling van het land zal de tijd leren.

Een leuk citaat uit het redactioneel commentaar van The Yemen Times:

During the preparation of these elections, many organizations sought women as significant participants. One rural woman was stunned by the notion that she can have a say in the presidential elections and commented, "We can’t choose our husbands, how can we choose the president of the republic?"
EU waarnemers bevinden zich sinds juli in het land om toe te zien op het verloop van eerlijke verkiezingen.
Meer informatie over de verkiezingen is o.a. hier te vinden.

Labels: ,

07 september 2006

Change of plans...

We kregen gisteren bericht van Djoser dat vanwege de huidige veiligheidssituatie onze reis iets wordt aangepast.
We doen nu niet meer de plaatsen Sa'adah en Suq at-Talh aan in het noorden (volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken 'woedt' hier sinds eind 2004 een stammenconflict dat af en toe oplaait). Als het niet veilig is, is het niet veilig natuurlijk, maar wel erg jammer want met name de wapenmarkt van Suq at-Talh leek ons erg indrukwekkend - dat je gewoon op de markt een kalashnikov kunt kopen is voor ons zo'n wereldvreemd idee dat we het met eigen ogen wilden zien.

"Doet u mij maar een kilootje tomaten, wat verse ananas en 2 gesneden kalashnikovs zonder korst graag."


We hebben nu een extra dag in Sana'a en een excursie naar 3 pittoreske plaatsjes in de buurt van de hoofdstad: Arrowada, Beit Bous en Hadda.

Labels: