2006: Magical Mystery Tour

De Fab Four reist naar Jemen

27 september 2006

Ramadan

Pas nadat we geboekt hadden, realiseerden we ons dat we tijdens de maand Ramadan reizen. We zijn erg benieuwd hoe het is om juist dan in een land te verblijven waar 99% van de bevolking Moslim is.

Het hoe en waarom van de Ramadan staat heel goed uitgelegd op deze Nederlandse website, dus dat gaan we hier niet herhalen. Hoe de Ramadan precies in Jemen beleefd wordt weten we nog niet - mogen de mensen 's middags wel qat kauwen, bijvoorbeeld? - maar het spreekt voor zich dat het zal leiden tot hele rustige middagen en drukkere avonden, wanneer de zon onder is gegaan en men gaat eten en meer energie heeft bepaalde activiteiten te hervatten.



Als reizigers en niet-moslims hoeven we ons zelf niet aan het vasten te houden, maar wel wordt (vanzelfsprekend) gevraagd respect te tonen voor de plaatselijke gewoonten en dat houdt in dit geval in dat wanneer we in een stadje of dorpje zijn, we niet overdag in het openbaar kunnen eten of drinken (en roken ook niet, wat 75% van ons nog wel eens tegen zou kunnen vallen - of zou het meevallen, dames?). Onderweg (tijdens reisdagen) kunnen we gewoon picknicken en we verblijven veel in gebieden waar mooie wandelingen maken de enige activiteit is. De eerste paar dagen verblijven we echter in Sana'a, de meest conservatieve stad van Jemen (zegt men), dus we zijn erg blij dat de zon al vroeg (rond 6 uur) onder gaat!

Mooier worden dan we al zijn bestaat natuurlijk niet, maar het zou best wel eens kunnen dat we nog slanker terugkeren van deze vakantie... :-)

Wat ons in ieder geval erg leuk lijkt is dat we ook het einde van de Ramadan (en dus het suikerfeest) meemaken. In Jemen zijn ze één dag eerder begonnen dan in Nederland, dus het einde van de Ramadan valt op 23 oktober. Kunnen we dus aan het eind van de reis vergelijken of Sana'a tijdens of buiten de Ramadan sfeervoller is!

Hier nog een aardig artikeltje over de speciale Ramadan beleving in Ta'izz, een andere stad die we in onze vakantie bezoeken.

Labels: ,