2006: Magical Mystery Tour

De Fab Four reist naar Jemen

11 september 2006

Verkiezingen Jemen

Op 20 september gaat Jemen naar de stembus om een (nieuwe?) president te kiezen. De strijd lijkt te gaan tussen de huidige president, Ali Abdullah Saleh, en Faisal Bin Shamlan, die gesteund wordt door de 5 grootste oppositie partijen.

Abdullah Saleh is sinds 1978 aan de macht - eerst als president van Noord Jemen en sinds 1990 als president van het herenigde Jemen. De eerste vrije verkiezingen in het land vonden in '93 plaats, maar het schijnt dat dit de 1e verkiezingen zijn waarbij er echt serieuze oppositie is. In 1999 stemde bijv. 96,2% van de bevolking op hem, wat enige kanttekeningen plaatst bij het verloop van de verkiezingen. Overigens had Abdullah Saleh begin dit jaar aangegeven dat hij zich niet verkiesbaar zou stellen. Omdat vele duizenden Jemenieten hiertegen protesteerden en hem vroegen zijn beslissing te herzien, heeft hij in juni aangegeven toch weer president te willen worden. Zijn verkiezingsslogan is: "A new Yemen, a better future"

Faisal Bin Shamlan is presidentskandidaat namens zowel Islamitische als Socialistische oppositiepartijen. Zijn verkiezingsslogan, "A president for Yemen, not Yemen for the president" geeft al aan dat het hem en de 5 partijen met name gaat om het doorbreken van de huidige machtsstructuren.

Daarnaast zijn er nog 3 onafhankelijke kandidaten. Om presidentskandidaat te worden, moet men tenminste steun hebben van 5% van het parlement. Op basis van deze steun zijn de huidige 5 presidentskandidaten geselecteerd uit 46 gegadigden, onder wie 3 vrouwen (die dus niet genoeg steun kregen om aan de uiteindelijke verkiezingen mee te doen).

Naast de keuze voor president, stemt men op 20 september ook voor lokale vertegenwoordigingen. Er schijnt enige onrust te zijn geweest in de aanloop naar de verkiezingen; positief is dat de bevolking ditmaal in ieder geval wat kandidaten betreft echt iets te kiezen lijkt te hebben. Of het veel uit zal halen voor de ontwikkeling van het land zal de tijd leren.

Een leuk citaat uit het redactioneel commentaar van The Yemen Times:

During the preparation of these elections, many organizations sought women as significant participants. One rural woman was stunned by the notion that she can have a say in the presidential elections and commented, "We can’t choose our husbands, how can we choose the president of the republic?"
EU waarnemers bevinden zich sinds juli in het land om toe te zien op het verloop van eerlijke verkiezingen.
Meer informatie over de verkiezingen is o.a. hier te vinden.

Labels: ,