Jemenitische bruiloften
Niks witte jurken, bruidsuikers, champagne en saaie speeches - de Jemenieten pakken hun bruiloften heel anders aan! Vier dagen lang feesten, 4 verschillende bruidsjurken, traditionele dansen met de 'jambiya' dolk en veel geknal van de alomtegenwoordige kalashnikovs!
bruidegom (links) in tradtionele kleding
Het hele (erg leuke!) artikel kunnen jullie hier lezen, maar een traditionele bruiloft begint uiteraard bij de keuze voor een huwelijkspartner - veel minder ingewikkeld dan in Nederland: de ouders kiezen namelijk een geschikte huwelijkskandidaat voor hun zoon of dochter. De huwbare leeftijd voor jongens is rond hun 18e, tot 2000 was 15 de minimumleeftijd voor meisjes om te trouwen maar deze minimum is afgeschaft.
Meteen al bij het eerste bezoek (de ouders hebben dan op grond van de reputatie en afkomst van de andere familie al ingestemd met de match) dient de jongen het meisje een cadeau te geven dat kan oplopen tot 30% van zijn jaarinkomen, ongeacht of het meisje uiteindelijk akkoord gaat met de keuze van haar ouders of niet. Tijdens de daarna volgende verlovingsperiode volgen nog veel meer van dergelijke cadeaus en wordt ook de hoogte van de bruidsschat bepaald, vaak sierraden die het eigendom van de vrouw blijven en haar 'verzekering' zijn tijdens een eventuele echtscheiding of als ze weduwe wordt.
Een echte, tradtionele bruiloft duurt 4 dagen. De 1e dag is de 'groene dag' omdat de bruidegom zijn bruid dan bezoekt versierd met groene linten, en zij een groene sluier draagt. Zij dienen dan het eerste hoofdstuk van de Koran op te lezen. Dag 2 ('gekleurde dag') is de officiele verlovingsdag, met de bruid in een veelkleurige jurk. Op dag 3 draagt de bruid een speciale, dure jurk en vindt er een ceremonie plaats waarbij rozijnen over de grond worden gestrooid als teken van geluk. Op dag 4 is de bruid in het wit en vindt de huwelijksplechtigheid plaats en wordt er groot feest gevierd. De mannelijke en vrouwelijke gasten zijn daarbij gescheiden en het zal niet verbazen dat we geen foto's hebben kunnen vinden van de vrouwelijke feestelijkheden.
En tot slot nog een leuke ceremonie aan het eind van alle feesten, wanneer de bruid met haar echtgenoot naar zijn huis loopt:
The moment the bride reaches the step of the groom's house; he tries to step on her foot. If she is able to withdraw her foot before he steps on it, it is taken as a sign that she will be in charge of the household. If he succeeds in stepping on her foot, he is in charge of the house.Wedden dat de meiden van tevoren allemaal tapdansles nemen voor ze gaan trouwen?! :-)
Of dit alles leidt tot gelukkigere huwelijken is natuurlijk niet te meten, maar conform de regels van de Islam is een echtscheiding voor een man in ieder geval makkelijk geregeld: 3 keer zeggen dat je van haar wilt scheiden is voldoende.
Labels: jemen, maatschappij
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home