2006: Magical Mystery Tour

De Fab Four reist naar Jemen

04 november 2006

Jemenitische Barbie

Jemen is niet echt een souvenir land - je hebt natuurlijk de traditionele dolken (jambiya's) en er zijn sporadisch winkeltjes die Jemenitische honing of noga verkopen maar daar blijft het ongeveer bij.
Geen souvenir, maar wel een super leuk cadeau daarentegen is Fulla, de Arabische concurrente van Barbie. Voor Manon ook al een hoogtepunt van de vakantie, maar meisjes van 8 maak je er helemaal bij mee, getuige dit erg leuke verhaaltje van Marjan:



Donderdagavond heb ik Marin haar Fulla gegeven, samen met de hennahanden (handtatoeages noemde zij ze eerst).
Toen ik vertelde dat alle meisjes en vrouwen in het Midden-Oosten hun handen met henna versieren als het feest is, bijvoorbeeld het Suikerfeest, zei zij meteen: "O, je bedoelt aan het einde van de ramadan." En ik hoefde haar heus niet vertellen wat dat was hoor, want dat had ze op school gehad. Kijk, dat scheelt een hoop uitleggen als kinderen dat soort dingen gewoon op school leren - wel heel goed trouwens.

En bij de Fulla uitgelegd dat wij in het Westen, in Europa, Barbie hebben en in het Midden-Oosten de meisjes spelen met Fulla's.
De volgende ochtend heeft ze zowel de hennahanden als de Fulla mee naar school genomen. Thuis en onderweg naar school hadden ze nog geoefend: "Waar komen die hennahanden en Fulla vandaan?" "Uit Jemen en dat ligt in het Midden-Oosten."
Op het schoolplein vroegen al een paar kinderen aan haar wat dat waren en toen zei ze dat ze niet zo nieuwsgierig moesten zijn, dat ze dat wel zou vertellen in het kringgesprek.
En in het kringgesprek heeft ze dus uitgebreid lopen pochen over Marjan ("dat is mijn tante") die in Jemen is geweest en deze Fulla voor haar heeft meegenomen, en daar spelen alle meisjes in het Midden-Oosten mee en die henna - dat doen ze in Jemen met het Suikerfeest. En dat is echt waar, want Marjan heeft het zelf gezien.

En eerlijk is eerlijk, Barbie is eigenlijk maar een saai meisje als je Fulla ziet! Zie ook het leuke achtergrondverhaal over Fulla op wikipedia.

Labels: