2006: Magical Mystery Tour

De Fab Four reist naar Jemen

25 november 2006

TV Reclame voor Jemen

Dit is schijnbaar uitgezonden op BBC World en Al Jazeera - come to Yemen!

Labels: ,

Jemen's Next Top Model

Een spannende afval race waarin 16 Nederlanders en 3 Belgen strijden om de titel van Jemen's Next Top Model M/V. Wie poseert het beste op een kameel? Hoe vergaat het onze kandidaten wanneer zij belaagd worden door twintig "sura!" schreeuwende kindertjes? En dan presenteren we nu met trots de winnaars van de Beste Woestijnpose: Marjan & Rudy!!

beide foto's genomen door reisgenoot Dirk

En hier een mooie opname van een foto stop. Drie van de chauffeurs bespreken hoe ze verder gaan rijden danwel wat de laatste ergernissen zijn mbt chauffeur nr. 5 (die iets verder op alleen loopt). Zo te zien is het bijna tijd om weer in de auto te stappen - Marjan puzzelt nog wat met haar fototoestel en sommige reisgenoten lijken niet echt haast te maken met terugkeren naar de auto's. O ja... prachtig landschap!! :-)

Labels: ,

19 november 2006

Zoek de 10 verschillen

De "grote" toeristengolf naar Jemen vond plaats in de jaren '90 en daarna is het eigenlijk heel lastig gewest om naar Jemen te reizen. Het begint nu pas weer een beetje op gang te komen. Dat betekent dat onze reisgidsen uit eind jaren '90 stamden en veel van de foto's die je op internet kunt vinden ook. En dan wil er nog wel eens wat veranderen.

Zo was er bijvoorbeeld tot 5 jaar geleden geen vuilnisophaaldienst in Sana'a, wat betekent dat de jaren '90-toeristen een enorme troep in de stad aantroffen. We hebben inderdaad erg veel afval in Jemen gezien, vooral de rode plastic zakjes waar het qat in gewikkeld wordt stemde erg treurig: de bergen en struiken zijn er mee bezaaid. Maar kijk eens wat wij in Sana'a op onze eerste dag zagen:

Inderdaad, een vuilnisophaalwagen!

Rondom de Oude Stad van Sana'a stroomde vroeger een echte rivier, die zich tegenwoordig meestal beperkt tot een laagje stromend water in de regentijd en daarbuiten droog is. De rivierbedding is nu geasfalteerd en wordt gebruikt als ringweg. Zo niet een paar jaartjes terug. Zoek de 10 verschillen:

1999: Sana'a met modder-ringweg:

2006: De ringweg zoals wij hem meemaakten:

2005: En na een lekker regenbuitje ziet het er tegenwoordig zo uit (bij een fikse regenbui spoelen er nog wel eens auto's weg):



Marib is een plaatsje aan de rand van de woestijn. Men denkt dat de koningin van Sheba hier haar rijk heeft gevestigd, tig eeuwen geleden. Er zijn zelfs hele oude, mooie opgravingen gevonden. Kijk maar, dit is waar we ons op verheugd hadden (beelden uit 1993):


Maar nee, men besloot er een hek omheen te zetten. Komt nog eens bij dat bovenstaande foto (en zo zijn er nog vele andere te vinden in de reisgidsen en op internet) suggereren dat er een heel terrein met opgravingen te vinden is. Niet dus. Er zijn twee (2 ja, niet meer) van deze omheinde plekken met een rijtje zuilen. Tja. Vandaar onderstaande 'artistieke' foto... ;-)

Met dank aan een drietal online reisverslagen van Jemen - voor wie meer wil zien en lezen over Jemen, deze, deze en deze website zijn zeker de moeite van een bezoekje waard!

Labels: ,

17 november 2006

Foto's Ineke en Lilian

Onze reisgenoten Ineke en Lilian hebben ook nog een paar hele leuke foto's toegemaild. Komen ze!:

Een moskee ergens onderweg van... Seyun naar Al Mukalla? Tja, het nadeel van al die fotostops onderweg is dat we veelal uitstapten zonder te weten waarom of wat er zo bijzonder was en dan blijven ze niet zo hangen, zeg maar. Het was wel niet te harden heet deze dag, want de moskee bood het enige strookje schaduw op dat moment en ik hoopte maar dat degenen die foto's wilden maken ermee konden leven dat ik er dan ook op kwam te staan... ;-)


Wat doe je als je in de woestijn een man met een kalashnikov tegenkomt? Achterop z'n jeep springen, mee de zandduinen op en dan innig gearmd met hem poseren natuurlijk!! Hoewel... het ziet er een beetje uit alsof hij Marina probeert te wurgen!


Bijzonder prachtige foto van Hassan in een contemplatieve bui (foto genomen in de mafrasj - gezamenlijke ruimte/qatruimte - van Menakha)


Kijk... dit is nou een fotostop: iedereen stapt uit de jeep, loopt maximaal 5 meter en neemt dan op 3 passen afstand van elkaar dezelfde foto. Reizen door Jemen Neckermann-stijl. (dit is o.a. waarom we absoluut Jemen als vakantiebestemming aanbevelen, maar dan met Rosetta of Koning Aap ipv Djoser!)


The Road to Shihara. Staande achterop een pick up, een steile afgrond aan je zij en je vooral heel stevig vasthouden aan de stangen zodat je bij elke kuil en hobbel niet uit de laadbak flikkert. Ondertussen schoof onze baggage voor die nacht alle kanten op om hoe dan ook in de weg te liggen. En dat iets van een uur, anderhalf uur lang. Lachen, veel lachen, echt veel lachen... want anders moest je toegeven dat het toch best wel spannend was...

Labels: ,

05 november 2006

vakantie is goed

Een open deur natuurlijk, maar hier fotografisch bewijs dat vakanties zichtbaar goed doen.

Before (Schiphol, maandag 9 oktober om 8.30 's ochtends) :


After (na 17 dagen gastvrijheid, allervriendelijkste mensen, adembenemende uitzichten en zelfs na een autorit van 13+ uur) :

Dus mochten we er in de nabije toekomst weer wat bleekjes uitzien... we vragen echt niet zo heel erg veel hoor! :-)

Labels: ,

04 november 2006

Jemenitische Barbie

Jemen is niet echt een souvenir land - je hebt natuurlijk de traditionele dolken (jambiya's) en er zijn sporadisch winkeltjes die Jemenitische honing of noga verkopen maar daar blijft het ongeveer bij.
Geen souvenir, maar wel een super leuk cadeau daarentegen is Fulla, de Arabische concurrente van Barbie. Voor Manon ook al een hoogtepunt van de vakantie, maar meisjes van 8 maak je er helemaal bij mee, getuige dit erg leuke verhaaltje van Marjan:



Donderdagavond heb ik Marin haar Fulla gegeven, samen met de hennahanden (handtatoeages noemde zij ze eerst).
Toen ik vertelde dat alle meisjes en vrouwen in het Midden-Oosten hun handen met henna versieren als het feest is, bijvoorbeeld het Suikerfeest, zei zij meteen: "O, je bedoelt aan het einde van de ramadan." En ik hoefde haar heus niet vertellen wat dat was hoor, want dat had ze op school gehad. Kijk, dat scheelt een hoop uitleggen als kinderen dat soort dingen gewoon op school leren - wel heel goed trouwens.

En bij de Fulla uitgelegd dat wij in het Westen, in Europa, Barbie hebben en in het Midden-Oosten de meisjes spelen met Fulla's.
De volgende ochtend heeft ze zowel de hennahanden als de Fulla mee naar school genomen. Thuis en onderweg naar school hadden ze nog geoefend: "Waar komen die hennahanden en Fulla vandaan?" "Uit Jemen en dat ligt in het Midden-Oosten."
Op het schoolplein vroegen al een paar kinderen aan haar wat dat waren en toen zei ze dat ze niet zo nieuwsgierig moesten zijn, dat ze dat wel zou vertellen in het kringgesprek.
En in het kringgesprek heeft ze dus uitgebreid lopen pochen over Marjan ("dat is mijn tante") die in Jemen is geweest en deze Fulla voor haar heeft meegenomen, en daar spelen alle meisjes in het Midden-Oosten mee en die henna - dat doen ze in Jemen met het Suikerfeest. En dat is echt waar, want Marjan heeft het zelf gezien.

En eerlijk is eerlijk, Barbie is eigenlijk maar een saai meisje als je Fulla ziet! Zie ook het leuke achtergrondverhaal over Fulla op wikipedia.

Labels:

01 november 2006

Foto's Marcel

En hier nog een paar erg leuke foto's genomen door onze reisgenoot Marcel.


Amin begrijpt nog niet helemaal hoe dat dansen-Westerse-stijl gaat, maar heeft een hoop lol. Was dit weer eens een moment dat Hisham Abbas uit de speakers schalde? :-) Volgens mij staat de rest van de groep op de achtergrond een foto te nemen van een totaal zwart gesluierde vrouw met een punthoed van stro (typische klederdracht van deze streek). Ze hadden haar zo ongeveer ge-cornerd zodat ze niet anders kon dan toelaten dat ze gefotografeerd werd. Wij hadden iets andere opvattingen dan veel van onze reisgenoten over de ethiek van fotograferen, zeg maar.


Dat er bedelaars in Jemen zijn, is niet zo heel erg verwonderlijk. Deze dames pakten het best leuk en ondernemend aan door ons te wijzen op het feit dat het Ramadan was en men dus juist in deze maand 'verplicht' is geld te geven.


De Jemenitische versie van het standbeeld van de kleine zeemeermin.


De aller-aller-allerlekkerste maaltijd van de hele vakantie! Marcel (rechts voor) had het restaurantje 's middags al gevonden (in het dorpje Menakha) en de kok heeft waarschijnlijk extra zijn best gedaan. Uiteindelijk was het 'gewoon' weer eens kip met rijst, groenten en brood, maar dan ook echt heel erg goed klaargemaakt.


Met Marcel, Josien en Ineke in de pick-up op weg naar Shihara. Onze jeeps hadden ons onder in de vallei gebracht. Daar moesten we onze grote bagage achterlaten en konden we alleen onze spullen voor de overnachting meenemen. Vervolgens moesten we achterin de laadbak van de pick-up gaan staan en was het iets van een uurtje steil omhoog rijden over een onverharde weg. Laten we het erop houden dat we vooral veel gelachen hebben om het zo iets minder spannend voor onszelf te maken... maar een onvergetelijk avontuur was het zeker!

Labels: ,